måndag 16 april 2012

Kylskåpsrens

-: Vegetarisk måndag :-

I vårt hushåll försöker vi dra ner på köttkonsumtionen. Varje dag, varje mål behöver inte innehålla en köttprodukt och de måltider som gör det behöver inte heller ha köttet som rättens huvudnummer. Det är klart att det slinker ner en omgång revbensspjäll eller liknande ibland. Men inte så ofta.

Det är många miljöpartister som förespråkar så kallad "Vegetarisk måndag" och att den ska bli en nationell trend/tvång. Jag är emot tvång och även om jag inte är den som hänger på trender är detta något som passar mitt synsätt på min kött. Att gå från "ett vegetariskt mål/dag i veckan" till att specificera dag gör det lättare att fullfölja, tycker jag och vi försöker så gott vi kan.

Till dagens lunch. Min lunch blev ett ihopkok (så otrevligt namn) på det som höll på att bli dåligt i kylen. Jag AVSKYR att mat blir dålig och åker i komposten. Slöseri.

Det som behövde användas upp var; Purjolök, färsk svamp och vispgrädde. Det fanns mer att välja på men den kombinationen tilltalade mig och det blev:

Lite rens blir lunch

Mustig svamppastasås, 1 port
5cm KRAV purjolök, skivad i halva ringar
6st champinjoner, skivade
2dl ekologisk vispgrädde
Lite mjöl
En klick ekologiskt smör
Soya
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar

Bryn purjon och förväll svampen.
Tillsätt grädde och koka upp.
Red av såsen med lite mjöl.
Smaka av med soya, salt och peppar.
Servera till kokt pasta.

Enkelt, gott, snabbt.

MJÖLKFRITT
(Min son är mjökallergiker, inte bara laktosintolerant)
Byt ut smöret mot Milda Culinesse/mjölkfritt margarin/olja och grädden mot havregrädde (vi försöker undvika soyaprodukter annat än som krydda). Fortfarande jättegott.


ENJOY

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar